Πρεσβεία Αμερικής

Εκ μέρους της Διπλωματικής Αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με μεγάλη μου χαρά υποστηρίζω το πρόγραμμα Περπατώντας με τους Φιλέλληνες, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).  Αυτό το καινοτόμο ψηφιακό έργο αναδεικνύει τις ιστορίες τεσσάρων Αμερικανών φιλελλήνων που πριν από 200 χρόνια στήριξαν υπερήφανα την Ελλάδα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας, στον αγώνα της για την ελευθερία.

Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τις προσπάθειες και τη συνεισφορά αυτών των τεσσάρων Αμερικανών -του Έντουαρντ Έβερετ, του Δρ Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου, του Τζόναθαν Πέκαμ Μίλερ και του Ντάνιελ Γουέμπστερ- στον κοινό τους αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία, και τους τιμά, δίνοντας σε δρόμους της Αθήνας το όνομά τους.  Είμαστε ενθουσιασμένοι που οι διαβάτες στους αρχαίους δρόμους της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του κινήματος των Αμερικανών φιλελλήνων, καθώς και για ορισμένους από τους πρώτους εκείνους ανθρώπους που υπερασπίστηκαν τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες και συνεισέφεραν στο ξεκίνημα της εξαιρετικής φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

Η υπερηφάνεια που νοιώθουμε εμείς οι Αμερικανοί για τη δημοκρατία μας -δώρο της αρχαίας Αθήνας- ώθησε πολλούς να υποστηρίξουν την Ελληνική Επανάσταση. Αυτή η υποστήριξη προς τον Ελληνικό Αγώνα πυροδότησε μια από τις πρώτες συζητήσεις για την εξωτερική πολιτική της Αμερικής, ήδη στην περίοδο που διαμορφωνόταν το έθνος μας.

Αμερικανοί φιλέλληνες όπως οι Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου και Τζόναθαν Πέκαμ Μίλερ ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να αγωνιστούν στο πλευρό των Ελλήνων.  Την ίδια στιγμή, πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αμερικανοί από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ανάμεσά τους οι Έντουαρντ Έβερετ και Ντάνιελ Γουέμπστερ, υποστήριζαν σθεναρά την ελληνική υπόθεση. Άλλοι, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες, ίδρυαν φιλελληνικές επιτροπές για τη συγκέντρωση κεφαλαίων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είμαστε υπερήφανοι που συμπεριλαμβάνουμε το πρόγραμμα Περπατώντας με τους Φιλέλληνες στην καμπάνια της Πρεσβείας με τίτλο ΗΠΑ και Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας, με διάρκεια ενός έτους, τη συνεισφορά μας στον εορτασμό για τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και τα διακόσια χρόνια φιλίας μεταξύ των χωρών μας. Συνεργαζόμενοι με πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, πόλεις και μεμονωμένους πολίτες, και παράλληλα με τις εκδηλώσεις μνήμης της Επιτροπής Ελλάδα 2021, επιδιώκουμε να τιμήσουμε τον ακλόνητο δεσμό μεταξύ των δημοκρατιών μας και να κοιτάξουμε προς ένα μέλλον που να βασίζεται στην κοινή μας δέσμευση για ελευθερία, ίσες ευκαιρίες και ισονομία.

Από τις απαρχές της, η Αμερικανική κοινωνία εμπλουτίστηκε από τη σχέση μας με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και, διακόσια χρόνια αργότερα, ο αμοιβαίος σεβασμός, η καινοτομία και η περιφερειακή συνεργασία συνεχίζουν να διακρίνουν τη συμμαχία των εθνών μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται υπερήφανα στο πλευρό του αξιόπιστου Συμμάχου μας και είμαι αισιόδοξος για όλα όσα μπορούν να επιτύχουν οι δύο χώρες και οι λαοί μας μαζί.  Ζήτω η Ελλάδα!  Ζήτω η Αμερική!

Geoffrey R. Pyatt
Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα