Λυδία Καρρά

Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Επισκέπτη, που διαβαίνεις ανέμελος ή περνάς βιαστικός, άκουσε για λίγο την ιστορία που κρύβει αυτός ο δρόμος ….
Πριν από 200 περίπου χρόνια ο φιλέλληνας στον οποίο είναι αφιερωμένος ο δρόμος αυτός, μαζί με άλλους πολλούς φιλέλληνες από διάφορες χώρες της Ευρώπης και την Αμερική, ήρθε στην Ελλάδα να βοηθήσει τους Έλληνες να ανακτήσουν την ελευθερία τους.

Οι φιλέλληνες αγωνίσθηκαν για πολλά χρόνια δίπλα στους Έλληνες, κάποιοι θυσιάζοντας και τη ζωή τους.
Παιδιά της γενιάς του ρομαντισμού εμπνεύσθηκαν από τα ιδεώδη του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, το ενδιαφέρον για τον οποίο φούντωσε διεθνώς τον 18ο αιώνα, που είναι ο αιώνας του Διαφωτισμού και των μεγάλων επαναστάσεων: της Αμερικανικής και της Γαλλικής

Το ενδιαφέρον για τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό άγγιξε πρώτα διανοούμενους και στη συνέχεια όλο και πιο πλατιά λαϊκά στρώματα. Σύντομα προσέλκυσε ενδιαφέρον για τους σύγχρονους Έλληνες και για τον απελευθερωτικό τους αγώνα. Η πολιτιστική ακτινοβολία της Αρχαίας Αθήνας που μεταλαμπαδεύθηκε παίρνοντας νέες διαστάσεις στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, υιοθετήθηκε με ενθουσιασμό από τους Ρωμαίους, συνέχισε να μεταλλάσσεται δημιουργικά στην ένωση με τον Χριστιανισμό στον Βυζαντινό πολιτισμό.

Την πτώση της Κωνσταντινούπολης ακολούθησαν 400 χρόνια σκλαβιάς και διάλυσης, υπό τον Οθωμανικό ζυγό. 
Η ελπίδα της ελευθερίας όμως δεν έσβησε ποτέ. Κάθε γενιά έκανε την δική της εξέγερση που πνιγόταν στο αίμα.

Η Επανάσταση του 1821 έτυχε σε μια διεθνή συγκυρία που συμπίπτει με τη γέννηση του εθνικισμού. Οι λαοί της Ευρώπης λαχταρούσαν την μετατροπή της μοναρχικής Ευρώπης των δυναστειών σε μια Ευρώπη εθνικών κρατών με φιλελεύθερες κυβερνήσεις και όραμα την ισότητα και τελικά τη Δημοκρατία.

Πολλοί πολίτες της Ευρώπης είδαν στην Ελληνική Επανάσταση την ελπίδα για την δική τους χώρα.

Έτσι εγκατέλειψαν την ασφάλεια του τόπου τους και ήρθαν από την Αγγλία, την Γαλλία, Γερμανόφωνες περιοχές, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ρωσία, την Αμερική, να αγωνισθούν με τους Έλληνες και τελικά να συμβάλλουν στην εδραίωση του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.

Η δική τους συμβολή υπήρξε τεράστια.
Το πρόγραμμα «Περπατώντας με τους Φιλέλληνες» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, στοχεύει να συμβάλλει στη διάσωση της μνήμης αυτών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας.

Η ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση και τη προσφορά τους θα περνάει από γενιά σε γενιά.
Δεν λησμονούμε!

Θερμές ευχαριστίες

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στην Βούλα Διδώνη, αρχιτέκτονα και μέλος της ΕΛΛΕΤ στην ιδέα της οποίας βασίστηκε το έργο αυτό καθώς και στην Χριστίνα Αγγελοπούλου, Γενική Γραμματέα της ΕΛΛΕΤ και υπεύθυνη υλοποίησης του έργου.

Είμαστε ευγνώμονες στους κορυφαίους ιστορικούς που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία με την συγγραφή πρωτότυπων κειμένων:  Θάνο Βερέμη, Μαρία Ευθυμίου, Αντώνη Κλάψη, Ανδρέα Κούκο, Μανόλη Κούμα, Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Γιώργο Μυλωνά, Κωνσταντίνο Παπανικολάου, Ευάνθη Χατζηβασιλείου.

Ευχαριστούμε για την παραχώρηση ψηφιακών αρχείων την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη -  Aμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος" και τη Σχολή Χιλλ.

Τέλος, το έργο «Περπατώντας με τους Φιλέλληνες» δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς τη γενναιόδωρη στήριξη της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, των Πρεσβειών της Βρετανίας, των Η.Π.Α., της Ιταλίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, καθώς και των Charles Pictet, Κατερίνας Καΐρη και Ιλεάνας Σιώρη.

Τους ευχαριστούμε όλους θερμά!