Mάγερ Ιωάννης Ιάκωβος ( 1798- 1826 )

Ελβετία

Ελβετός Φιλέλληνας ο οποίος εξέδιδε την εφημερίδα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ στο πολιορκημένο Μεσολόγγι. Σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Ήρθε στην Ελλάδα το 1821 και εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι. Έγινε Ορθόδοξος και νυμφεύτηκε την Αλτάνη Ιγγλέζου από το Μεσολόγγι και μαζί ίδρυσαν νοσοκομείο στο σπίτι της.

Όταν ο Λέστερ Στάνχοπ ήρθε στο Μεσολόγγι ως εκπρόσωπος του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου, έφερε τυπογραφικά μηχανήματα με σκοπό να δημιουργήσει Ελληνικό Τύπο. Η γνωριμία του με τον Μάγερ απέδωσε το 1822 την οργάνωση της έκδοσης των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ.  Στόχος του πρώτου δίφυλλου εντύπου υπήρξε ο Άγγλος Αρμοστής της Επτανήσου, Τόμας Μέητλαντ, γνωστός για τις ανθελληνικές του θέσεις.

Την 1η Ιανουαρίου 1824 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ και το τελευταίο στις 20 Φεβρουαρίου 1826, όταν τουρκική βολή κατέστρεψε το τυπογραφείο. Έλληνας επιμελητής της έκδοσης ήταν ο Ζαγοριανός δάσκαλος, Δημήτριος Παυλίδης ο οποίος χρησιμοποιούσε λόγια γλώσσα. 

Στα «Ενθυμήματα Στρατιωτικά» του Νικολάου Κοσομούλη ο Μάγερ εμφανίζεται συχνά.  «Ο Ελβετός ή «Σβίτσερος» γιατρός και εκδότης υπήρξε και πολεμιστής στις τάπιες τις οποίες ο Κιουταχής προσπαθούσε να σκεπάσει διαρκώς με χώματα. Όμως οι Έλληνες τα έκλεβαν με στοές που έσκαβαν από κάτω. «Ακολουθούσεν ο προμαχών του Δεσπότου۰ και εις τούτον το μέρος απείχαν οι Τούρκοι έως 20 οργιαίς۰ εκεί  ήταν τοποθετημένος ο Μήτζιος Κοντογιάννης και ο κ. Μάγερ, συντάκτης των ΕΛΛΗΝΙΚΏΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ όστις είχεν λάβει στρατιωτικόν δίπλωμα τότες (παράσημο)».

Στα δύο χρόνια της έκδοσής τους τα ΧΡΟΝΙΚΑ κυκλοφορούσαν σε όλη την επαναστατημένη χώρα με τα νέα του Αγώνα, με ιδιαίτερη αναφορά στο Μεσολόγγι. Υπήρχε ακόμα και ποικίλη ύλη με φιλολογία και ποίηση, αλλά και ειδήσεις από το εξωτερικό και την στάση των Μεγάλων Δυνάμεων.  Οπαδός του Φιλελευθερισμού ο Μάγερ διατύπωνε τις απόψεις για την Δημοκρατία και την Ελευθερία. Ακόμα και ο φιλελεύθερος Μαυροκορδάτος θεωρούσε τον Μάγερ επικίνδυνο για την κριτική που ασκούσε στους κρατούντες. Παρ’ όλ’ αυτά ο Μαυροκορδάτος τον διόρισε «μέλος της διοικούσας επιτροπής της πόλης» (1824).

Ο Μάγερ μαζί με τους άλλους τρεις απομνημονευματογράφους, Κοσομούλη, Σπυρομήλιο και Αρτέμιο Μίχο, προσφέρει τις καλύτερες πληροφορίες πού έχουμε για το χρονικό του Μεσολογγίου. Η ημερολογιακή του καταγραφή της πολιορκίας μερικούς μήνες πριν από την Έξοδο, αποτελεί ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για το μεγάλο γεγονός. Ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης επέλεξε από τα χρονικά την πορεία της πολιορκίας και εξέδωσε το 1926 το κείμενο με το όνομα του Μάγερ «Ημερολόγιον της πολιορκίας του Μεσολογγίου 1825-1826».

Το τέλος του σπουδαίου Ελβετού Φιλέλληνα ήταν ανάλογο με την ζωή του. Σκοτώθηκε μαζί με όλη του την οικογένεια κατά την Έξοδο και ο τάφος του βρίσκεται σήμερα στο Ηρώο της πόλης. Για τον Μάγερ, ως εκδότη της πρώτης εφημερίδας στο έδαφος της επαναστατημένης Ελλάδας, έγραψαν η Αικατερίνη Κουμαριανού, ο Κ.  Παπαλεξάνδρου και ο Ν.Ε. Σκιαδάς.