Ιωάννης Ερρίκος Χιλλ & Φανή Μαρία Χιλλ ( 1791-1882 - 1799-1884 )

Αμερική

Ο John Henry Hill (εξελ.: Ιωάννης Ερρίκος Χιλλ) και η Frances Maria Hill (εξελ.: Φανή Μαρία Χιλλ) ήταν Αμερικανοί ιεραπόστολοι και εκπαιδευτικοί.

Ο John Hill γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου 1791. Φοίτησε στο Columbia College και κατόπιν εργάστηκε σε εμπορικές και τραπεζικές επιχειρήσεις. Τον Μάιο του 1830 χειροτονήθηκε διάκονος και τον επόμενο μήνα ιερέας της Προτεσταντικής Επισκοπικής Εκκλησίας.

Η Frances Hill (πατρικό επώνυμο: Mulligan) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 10 Ιουλίου 1799. Γόνος εύπορης οικογένειας, έλαβε εκπαίδευση κατ’ οίκον. Το 1821 παντρεύτηκε τον John Hill.

Τον Οκτώβριο του 1830, ο John και η Frances Hill αναχώρησαν από τη Βοστώνη ως εθελοντικά μέλη ιεραποστολής με προορισμό την Ελλάδα. Τον Δεκέμβριο έφτασαν στην Τήνο, όπου παρέμειναν έως την άνοιξη του 1831, οπότε εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Εκεί, τον Ιούλιο του ίδιου έτος ίδρυσαν το πρώτο σχολείο θηλέων της Ελλάδας. Παράλληλα, προχώρησαν και στη δημιουργία σχολείου αρρένων.

 Το 1834, κατόπιν πρότασης του βασιλιά Όθωνα, το ζεύγος Hill εγκαινίασε τη λειτουργία του πρώτου διδασκαλείου θηλέων στην Ελλάδα, αποστολή του οποίου ήταν η εκπαίδευση νέων γυναικών ώστε να γίνουν δασκάλες και στη συνέχεια να στελεχώσουν τα σχολεία της ελληνικής επαρχίας. Τον επόμενο χρόνο, οι Hill ίδρυσαν το πρώτο νηπιαγωγείο στην Ελλάδα.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου των Hill, τον Φεβρουάριο του 1836 ο Όθων τους απένειμε χρυσό μετάλλιο. Η φήμη τους εξαπλώθηκε ταχύτατα, σε βαθμό που οι εύπορες αθηναϊκές οικογένειες να επιδιώκουν τη φοίτηση των θυγατέρων τους στα σχολεία του ζεύγους Hill. Έτσι, το 1837 οι Hill δημιούργησαν οικοτροφείο θηλέων, στο οποίο οι μαθήτριες φοιτούσαν επί πληρωμή.

Την άνοιξη του 1842, η εφημερίδα Αιών πρόσαψε στο ζεύγος Hill την κατηγορία ότι χρησιμοποιούσε τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες ως όχημα προσηλυτισμού στο προτεσταντικό δόγμα. Η έρευνα που διεξήχθη από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές απέδειξε ότι η κατηγορία ήταν ανυπόστατη. Ωστόσο, η περιπέτεια κλόνισε την υγεία της Frances, με αποτέλεσμα την επόμενη σχολική χρονιά να λειτουργήσουν μόνο νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο θηλέων και τεχνική σχολή θηλέων. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1869, η ίδια πρωτοστάτησε στην ίδρυση ιδιωτικού σχολείου θηλέων με την ονομασία «Ινστιτούτο Χιλλ».

Το 1881, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη λειτουργία του πρώτου σχολείου του ζεύγους Hill, ο υπουργός Παιδείας Σπυρίδων Ρώμας εξέφρασε εγγράφως στους Hill την ευαρέσκεια του βασιλιά Γεωργίου Α΄ για το πολυσχιδές έργο που είχαν επιτελέσει έως τότε.

 Ο John Hill απεβίωσε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1882. Σε αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του προς την Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε η κηδεία του να γίνει δημοσία δαπάνη και με τιμές κατόχου του παρασήμου του Ταξιάρχη του Σωτήρος, το οποίο του είχε απονεμηθεί εν ζωή αλλά ο ίδιος δεν είχε το είχε δεχθεί μιας και διατηρούσε την αμερικανική υπηκοότητα.

Το καλοκαίρι του 1884 πέθανε και η Frances Hill, η οποία τάφηκε δίπλα στον σύζυγό της. Ήταν τέτοια η εκτίμηση που απολάμβανε από την ελληνική κοινωνία, ώστε στην κηδεία της παρέστη, ανάμεσα σε πολλούς άλλους επισήμους, ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης.

Στον τάφο των Hill, ο Δήμος Αθηναίων ανήγειρε τιμητική αναθηματική στήλη ως ύστατο δείγμα ευγνωμοσύνης για το έργο τους, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα μέσω της λειτουργίας της Σχολής Χιλλ.