Πρεσβεία Ιταλίας

Italian Embassy Logo 1

 

Με μεγάλη χαρά απευθύνω τους χαιρετισμούς μου, ως Πρέσβυς της Ιταλίας στην Ελλάδα, στο κοινό που θα επωφεληθεί από το έργο Περπατώντας με τους Φιλέλληνες. Πρόκειται, κατά τη γνώμη μας, για ένα εξαιρετικά καινοτόμο έργο, το οποίο ως Πρεσβεία έχουμε υποστηρίξει σταθερά από την αρχή. 
Τη χρονιά των μεγάλων εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η πρωτοβουλία αυτή μας δίνει την ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε ένα ευρύτερο κοινό σχετικά με τη συμβολή μερικών από τους σημαντικότερους Ιταλούς φιλέλληνες, οι οποίοι συμμετείχαν προσωπικά -συχνά με τίμημα τη ζωή τους- στην Επανάσταση του 1821. 

Στην Ιταλία, ο φιλελληνισμός υπήρξε ένα ιδιαίτερα ισχυρό κίνημα που εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και αγκαλιάστηκε από πολλές και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, χάρη στη δύναμη του γεμάτου ιδανικά μηνύματός του (που βρήκε εξαιρετικά γόνιμο έδαφος στην Ιταλική Χερσόνησο, όπου εκείνη την περίοδο αναπτύσσονταν επίσης ζυμώσεις για ανεξαρτησία, ελευθερία και δημοκρατία): η Ελλάδα στάθηκε πηγή έμπνευσης και πρότυπο προς μίμηση ενώ το αίσθημα της αδελφοσύνης με τους Έλληνες αγωνιστές έκανε τους Ιταλούς να συνειδητοποιήσουν ολοένα και περισσότερο την δική τους λαχτάρα για ενοποίηση του Ιταλικού έθνους. 

Πολλοί ήταν εκείνοι που αποφάσισαν, εκείνα τα κρίσιμα χρόνια, να μεταβούν προσωπικά στην Ελλάδα και να προσφέρουν έμπρακτη βοήθεια στην Επανάσταση, ενώ σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας -χάρη και στην έντονη παρουσία ελληνικών κοινοτήτων σε διάφορες πόλεις και κυρίως στα μεγάλα λιμάνια- δημιουργήθηκαν κέντρα λειτουργικής, πολιτιστικής, πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής υποστήριξης του Ελληνικού Αγώνα. 

Με αυτό το έργο, θέλουμε να θυμηθούμε και να τιμήσουμε ορισμένους από τους σπουδαιότερους Ιταλούς πρωταγωνιστές αυτού του σημαντικού κινήματος ιδανικών, που ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ του Ιταλικού και του Ελληνικού λαού.  
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Εταιρεία για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, που παρουσιάζει αυτά τα σημαντικά ιστορικά πρόσωπα στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της Αθήνας… «περπατώντας με τους φιλέλληνες»! 

Patrizia Falcinelli
Πρέσβυς της Ιταλίας στην Ελλάδα

       

Italian Embassy Logo 2