Πρεσβεία Γερμανίας

German Embassy’s social Logo

Η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, που εορτάζεται το 2021 στην Ελλάδα και ανά την υφήλιο, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναλογιστούμε τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής και τη σημασία τους για το παρόν και το μέλλον μας. Ως Γερμανοί, είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τεκμηριωμένων Φιλελλήνων που ήρθαν στην Ελλάδα για να υποστηρίξουν την Ελληνική Επανάσταση προέρχονταν από τη Γερμανία, ενώ το γερμανικό εθνικό κράτος ιδρύθηκε μόλις το 1871.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συμμετείχαν στην υλοποίηση του έργου Περπατώντας με τους Φιλέλληνες και χαίρομαι που η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα είχε την ευκαιρία να υποστηρίξει το έργο αυτό. 

Στη Γερμανία, η Ελληνική Επανάσταση ενέπνευσε ένα εξαιρετικά ισχυρό φιλελληνικό ρεύμα και στάθηκε πηγή έμπνευσης για τον δημόσιο λόγο και τις τέχνες. Επιπλέον, ο ελληνικός Αγώνας για την Ανεξαρτησία ενίσχυσε και εμβάθυνε σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων. Οι γερμανοί Φιλέλληνες ήταν μια πολυσχιδής ομάδα, αποτελούμενη από διανοούμενους με μεγάλη ακτινοβολία, ισχυρούς εκπροσώπους της πολιτικής ελίτ, καθώς και περιπετειώδη μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων που υποστήριξαν την ελληνική υπόθεση με όποιο μέσο είχαν στη διάθεσή τους. Πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα, ορισμένοι παρέμειναν στην Ελλάδα μετά την Παλιγγενεσία, άλλοι ήρθαν τα επόμενα χρόνια. Πολλοί άσκησαν επίδραση στο πνεύμα και στη λειτουργία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους σε βάθος χρόνου, ιδιαίτερα στους τομείς της επιστήμης και της εκπαίδευσης, στον πολεοδομικό σχεδιασμό και στο δικαστικό σύστημα. Η κληρονομιά τους παραμένει ορατή μέχρι σήμερα. Μόνο στον Δήμο Αθηναίων, περισσότερα από είκοσι ονόματα δρόμων και πλατειών μνημονεύουν εκείνους τους γερμανούς Φιλέλληνες που έκαναν την Ελλάδα νέα τους πατρίδα. 

Εύχομαι η τοποθέτηση δίγλωσσων πινακίδων στους δρόμους της Αθήνας με τα ονόματα περίφημων Φιλελλήνων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή για κινητά, να αποτελέσουν ένα συναρπαστικό εργαλείο ανακάλυψης, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της όμορφης πόλης της Αθήνας.

Δρ Ερνστ Ράιχελ
Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα